Ekologie v kuchyni

Ekologie se rozmáhá ve všech odvětvích. Šetříme naši planetu a mnohdy i naše peněženky. Vracíme se k výrobkům, které jsou obnovitelné a často se dají používat opakovaně. Snažíme se vyhýbat jednorázovým plastům, které zahlcují naši planetu. A jak být ekologický i ekonomický během prací v kuchyni.

mytí nádobí

  1. Mycí prostředky

Ať už myjete nádobí normálně ve dřezu ručně, nebo máte myčku vždy se zaměřte na to, jaký používáte prostředek k mytí nádobí. Mycí prostředky totiž vypouštíme do kanalizace a jen velmi ztěžka se z vody odbourávají. Často tak jejich zbytky zůstávají ve vodě i po přečištění. V současné době jsou na trhu i ekologické mycí prostředky, které jsou na bázi rozložitelných surovin a pochází především z přírodních zdrojů s minimem použití chemie. Jsou mírně dražší, ale pokud nechcete mít doma moc chemie, měly by být hlavní volbou. Není důležité, aby čisticí prostředek extrémně voněl, nebo aby byl barevný. To jsou podružné funkce, které při mytí nádobí nepotřebujete.

  1. Spotřeba vody

V kuchyni je také zásadní spotřeba vody. Mnohdy je dobré pořídit si moderní myčku nádobí, která vody spotřebuje mnohem méně a také vám ušetří čas. Pokud myčku nechcete či nemůžete mít, myjte nádobí ve dřezu a ne pod tekoucí vodou.

ekologie v kapsli

  1. Jednorázové plasty

V kuchyni se celkově spotřebuje velké množství jednorázových plastů, které jsou naprosto zbytečné. Velké množství igelitových sáčků, které hned musíte vyhodit, nahraďte těmi praktičtějšími pevnějšími, které ušetří spoustu spotřebovaných plastů. Uzavíratelné zip sáčky 2pack jsou navíc mnohem praktičtější. Snažte se nakupovat co nejvíce potravin, které mají rozložitelné obaly, pokud možno s co nejmenším množstvím umělých látek. Spoustu výrobků zakoupíte zabalený i v papíře. Při balení svačiny můžete používat voskované ubrousky, které se dají používat opakovaně, a tím pádem ušetříte spoustu papíru.