Nepodceňujte péči o dětské zoubky

Během prvních tří let života se udá ve vývoji našich ratolestí to nejpodstatnější. Malý človíček se toho musí spoustu naučit a hlavně psychicky i fyzicky vyrůst. Součástí tohoto procesu je i prořezání mléčných zubů. 
 Čištěný kartáčkem
Je jich celkem 20 a rostou nejčastěji mezí 6. až 33. měsícem života. Každý jsme ale originál. Někdy se mohou zoubky objevit dříve. Vzácně už se miminko s jedním nebo i více narodí. Nebo naopak se někdy rodiče nemohou dočkat až do období kolem prvních narozenin. Tento dočasný chrup se začíná vyměňovat za stálé u předškoláků nebo prvňáků. Hotovo by mělo být přibližně ve dvanácti letech. Zbývají už jen osmičky. Ty se objevují individuálně a nemusí vyrůst vůbec.
 
Dočasný chrup tedy má sice omezenou životnost, zubaři však nedoporučují péči o něj zanedbat. Dítě získá návyk starat se o svou ústní dutinu. Ochráníte navíc i ten trvalý. Pokud by se mléčný zub zkazil do velké hloubky, mohl by jeho nástupce vyrůst už s kazem. Dříve se nedostatky přehlížely. A až bylo třeba, došlo k vytržení. Dnes už ale není nic překvapujícího, že dentisté opravují a plombují zoubky i dívkám a chlapcům.
 Zářivý dětský úsměv
Jak správně pečovat o jejich chrup, aby času v zubařském křesle strávili co nejméně?

  • Čistěte od prvního prořezaného zoubku dvakrát denně. Z počátku postačí lehce navlhčený kartáček. Pastu zařaďte, až bude vaše ratolest umět plivat pastu.
  • Neolizujte dítěti dudlík, lžičku ani láhev. Kaz se dá přenést.
  • Nezapomeňte na pravidelné prohlídky u dentisty v intervalu co půl roku. První by měla proběhnout v 1 roce života.
  • Nenamáčejte dudlík v medu.
  • Zapomeňte na sladké nápoje.
  • Pokud dáváte vašemu drobečkovi sladké, ať mlsá svou denní dávku raději najednou. Je to lepší než uždibovat potraviny plné cukru v průběhu celého dne.
  • Po večerní hygieně už nedávejte nic k jídlu.
  • Nechte mládě čistit co nejdříve samo. Zároveň ale pokaždé dočišťujte, a to až do 12 let. Teprve tehdy jsou děti dostatečně motoricky zdatné, se mohou o zuby starat bez dozoru.